15.10.2012 г.

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ (11.10.2012 г.)



СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

(11.10.2012 г.)

По повод изказване становището на Сдружение за културно взаимодействие по правата на малцинствата, представено в конференция на върха на ОССЕ по човешко измерение във Варшава

Управителният съвет на Сдружението за културно взаимодействие на свое извънредно заседание обсъди новината на телевизиа „БТВ” от 9 октоври 2012 г. и възползвайки се от правото на отговор заявява, че застава зад изказванията на г-н Хайри Емин, представител на сдружението, който бе натоварен да участва в конференция на ОССЕ по човешкото измерение във Варшава.

Между 24 септември и 5 октомври 2012 г. ОССЕ организира годишната си конференция по човешко измерение във Варшава. В сесиите по малцинствените въпроси представителят на Сдружението за културно взаимодействие направи изказвания по едни от най-наболелите въпроси, които касаят правата и свободите на турското малцинство в България.

България е страна в някои международни актове, има нова конституция, както и добри законови актове, които касаят правата на човека, правата на малцинствата, антидискриминационни закони и др., но няма ясна подзаконова уредба. Например, издадените от Министерството на образованието, младежта и науката наредби и инструкции страдат от непълноти и дори противоречия, което създава правна несигурност по изучаването на родния език. В този смисъл, не са създадени необходимите условия и атмосфера за тяхното приложение. Правителствата до сега не са изявили воля за реализиране на малцинствените права.

Особена тревога предизвиква сред нас фактът, че не са създадени необходимите условия за изучаване на родния език в училищата. Държавните институции не проявяват интерес и не полагат особени грижи за развитието на етническите култури. Както подчертават редица изследвания, в България все още не е създаден обществен климат и необходимите инструменти за съхранение и развитие на културната идентичност.

Почти всички политически сили смятат, че не са необходимо да има проекти за реализиране на специфичните права на малцинствата. Предложенията във връзка със специфичните права се възприема като привилегия.

Сдружението за културно взаимодействие през последните години неведнъж повдигна въпроса за създаване на необходими условия за реално използване на културните права на малцинствата и по-специално за изучаването и ползването на родния език. Когато законопроекта за предучилищно и училищно образование беше публикувано за обществено обсъждане, сдружението изпрати конкретно предложение във връзка с подобряването на изучаването на майчиния език и за изграждане на гражданска и етническа идентичност у малцинствата.

Ние изхождаме от разбирането, че само издаването на закони, свързани с тези въпроси, е недостатъчно. Необходимо е да се създават нужните механизми и инструкции за тяхното успешно и последователно прилагане. У нас се създава впечатление, че редица въпроси за изучаването на родния език се предоставя на добрата воля на на министъра и на училищните администрации.

Проникнати от съзнанието, че като граждани на България ние освен правата имаме и отговорности пред българското общество. Затова, винаги се стремим да поставяме малцинствените проблеми в такава форма, която няма да злепостави нашата страна пред международната общност и няма да допринесе за създаване на етническо напрежение в страната.

Ние, управителният орган на Сдружението за културно взаимодействие заявяваме, че в никакъв случай нямаме интерес и желание да се конфронтираме и злепоставим нашата държава, нито искаме някакви привилегии. Известно ни е, че страната ни в продължение на повече от 20 години отбяляза известен напредък по отношение на основните права и свободи, приети бяха много добри демократични и проевропейски закони. Но също така трябва да се признае, че има и моменти, когато тези закони не могат да бъдат прилагани, поради липса на подходящи условия, както и все още се усеща негативизмът в обществото към малцинствата, който много често води до тяхната дискриминация.

Ние сме граждани на Република България, тя е наша родина. Ние, желаем единствено да има чуваемост на проблемите ни зачитане на правата ни, които не бяха чути в продължение на 20 години, и да бъдат разрешени в рамките на Конституцията на България, международните актове и договори и законите на страната.

Сдружението за културно взаимодействие отхвърля категорично предложенията във връзка със спазването на правата да бъдат окачествени като радикализъм или радикално изказване. Изразяваме своето недоумение от начина, по който се излъчи новината по телевизия БТВ. Разочаровани сме и от твърдението на репортера, че е отказан коментар по въпроса. Не е възможно да бъде отказан коментар при положение, че никой не ни е потърсил и помолил за такъв. Ние изразяваме нашата готовност за дискусия по тези въпроси.


С уважение,

Исмаил Кьосеюмер
Председател
От името на Управителен съвет на
Сдружението за културно взаимодействие


 
Новината на БТВ: