17.02.2013 г.

Стихове на Мевляна зарадваха почитателите му в София




Една малка чайна в центъра на столицата, назована Tea House или известна още като Чай във фабриката, бе озвучена със стихове и сентенции на мъдреца Мевляна Джеляледдин Руми. Събитието стана възможно с организацията и съдействието на Сдружението за културно взаимодействие, което със скромни усилия продължава да просвещава любителите на турската култура в София.
Близо един час във вечерта на 11 декември любителите на дълбоките води, търсачите на мъдростта и почитателите на суфизма изслушаха стихове, притчи и мъдри слова, изречени и написани от колоса надхвърлил вековете, наречен накратко Мевляна. Програмата, която бе представена в три части – разбиране, толерантност и любов – бе обогатена и с изпълнение на мелодии от тръстиковата флейта ней, символизираща съвършения човек в произведенията на Джеляледдин Руми.
В изпълнените с духовност и възторг минути бяха представени произведения на поета и мислителя на няколко езика - персийски, турски, български и английски. Прекрасната програма напои присъстващите от духовния източник на Месневи, голямата поема на Мевляна. Заедно с това възложи на Сдружението за културно взаимодействие в София да продължи с още по-сигурни крачки по пътя на мъдростта. (www.grandmufti.bg)